Sluiten

Kansen voor asset managers onder Solvency II

11 apr 2017

De invoering van Solvency II in Nederland, dat kapitaalseisen stelt aan verzekeraars, is een complexe aangelegenheid geweest. Toch heeft dit zeker ook voordelen met zich mee gebracht, met name voor in-house asset managers zoals Delta Lloyd Asset Management. In een gesprek met Fondsnieuws licht CEO Jacco Maters zijn visie hierop toe.

Solvency II stelt onder andere dat bij beleggingen continu wordt gestreefd naar een goede balans tussen risico, rendement en verplicht aan te houden kapitaal. Voor aandelen moet daarbij veel kapitaal worden aangehouden, maar liefst 40%. Voor DLAM reden om meer uit te wijken naar illiquide beleggingen die een laag kapitaalbeslag kennen vanwege het onderpand dat er tegenover staat, maar toch een relatief hoog rendement opleveren. Voorbeelden hiervan zijn private debt-leningen en hypotheken.

In de zoektocht naar rendement onder Solvency II is het volgens Maters van essentieel belang dat je als asset manager precies weet hoe een verzekeraar in elkaar zit. DLAM heeft als onderdeel van Delta Lloyd jarenlange kennis en ervaring op dit gebied, wat nu onder Solvency II enorm goed van pas komt. De verzekeringsmarkt is in de afgelopen jaren zoveel complexer geworden, dat een niet-verzekeraar hier lastig meer tussen komt. Een gespecialiseerd asset manager zoals DLAM profiteert hier flink van, wat bovendien resulteert in de kans om ook buiten de Benelux diensten aan verzekeraars te kunnen aanbieden.

Daarnaast gaat Maters in op de steeds nadrukkelijker vraag van de markt naar duurzame beleggingsfondsen. Vanuit een diepgewortelde overtuiging dat duurzaamheid geen uitzondering moet zijn maar juist de norm, springt Delta Lloyd op deze vraag in met het Delta Lloyd Equity Sustainable Global Fund. Dit fonds, onlangs door AF Advisors uitgeroepen tot beste wereldwijd beleggende duurzame aandelenfonds, legt de nadruk op bedrijven die vooruit denken en die bijdragen aan een duurzame transitie. Deze aanpak resulteert in een substantiële CO2-uitstootreductie ten opzichte van de gevolgde MSCI World Index. Dit duurzame beleggingsbeleid kost de klanten van DLAM niks extra’s, terwijl het rendement en risico vergelijkbaar zijn met die van de benchmark.

Het gehele interview van Fondsnieuws met Jacco Maters leest u hier (let op: inlog vereist)

Sluiten
Sluiten